Proč je nutné ořechy před sušením namočit a jak dlouho je po namočení sušit – zjistíte v článku My.
Jak správně sušit vlašské ořechy po sklizni / depositphotos.com
Sušení vlašských ořechů musí být povinné – pokud se tak nestane, zůstane na skořápce vlhkost, mohou vzniknout houby a plísně. Tyto škodlivé mikroorganismy proniknou dovnitř ořechu a vyvolají hnilobu jádra. My vám poradí, jak správně umýt a usušit vlašské ořechy v domácích podmínkách.
Dříve jsme hovořili o tom, co připravit z ořechů na zimu pro sebe a své blízké.
Jak mýt a sušit vlašské ořechy – základní pravidla
Vzhledem k tomu, že podmínky přepravy a skladování vlašských ořechů nemusí být nejpříznivější, je lepší je před vypichováním umýt. Učinit tak je nutné z několika důvodů:
- na skořápce se hromadí prach a nečistoty, které se mohou dostat na jádro;
- v ořeších se mohou nacházet vajíčka parazitů, bakterie a viry;
- ořechy se často ošetřují chemickými prostředky proti molům a jinému hmyzu.
Vlašské ořechy ve skořápce nejsou ošetřeny „chemikáliemi“ – pouze loupané ořechy. Proto stačí syrové vlašské ořechy jednoduše opláchnout pod tekoucí vodou.
Pokud jste si koupili loupaný výrobek, je nutný jiný přístup:
- nasypte ořechy do cedníku;
- opláchněte pod tekoucí vodou;
- opláchněte v teplé převařené vodě.
Kromě toho můžete ořechy spařit vroucí vodou – Tímto způsobem zaručeně zničíte všechny patogenní bakterie. Kromě toho je důležité ořechy z vody správně vyjmout. Pokud je budete držet rukou, částečky nečistot ze dna se opět přilepí na skořápku. Zkušené hospodyňky doporučují používat odpěňovač, který tato rizika minimalizuje.
Jak namáčet vlašské ořechy – technologie
Namáčení je alternativní způsob loupání vlašských ořechů. Často ho využívají raw jedlíci – chuť vlašských ořechů se po tomto postupu stává jemnější a měkčí.
Na postupu namáčení není nic složitého – ořechy je třeba vložit do nádoby, zalít teplou pitnou vodou a nechat několik hodin působit. Navíc můžete přidat 1 lžíci jedlé sody, která výrobek dezinfikuje a vydezinfikuje. Na závěr je lepší ořechy ještě jednou opláchnout a zbavit je zbytků sody. Po namočení lze ořechy skladovat v chladničce až tři dny – poté se výrobek začne kazit.
Jak sušit vlašské ořechy ve skořápce v troubě – tipy
Chcete-li snadno a rychle usušit neloupané vlašské ořechy, postupujte podle tohoto návodu:
- Omyté ořechy rozložte na suchou utěrku, aby z nich mohla odtéct voda;
- Položte je na plech a předehřejte troubu na 40-45 °C;
- Plech vložte na tři hodiny do trouby, aniž byste zavřeli dvířka trouby;
- půl hodiny před koncem sušení zvyšte teplotu na 60 °C;
- vyjměte plech a nechte ořechy vychladnout na stole.
Loupané vlašské ořechy lze také sušit v troubě, ale pak je třeba:
- předehřát troubu na 50 °C;
- oloupané ořechy naskládejte na plech;
- vložte do trouby, aniž byste zavřeli dvířka;
- sušte ořechy 20-40 minut a občas je promíchejte.
Důrazně se doporučuje nezvyšovat teplotu v troubě, jinak by se ořechy mohly spálit a při konzumaci zhořknout.
Jak sušit vlašské ořechy v sušičce – návod
Elektrická sušička je praktické zařízení, s jehož pomocí můžete sušit nejen ořechy, ale i další produkty – maso, ryby, ovoce a zeleninu. Pokud takové zařízení máte, můžete ho bez obav použít k sušení ořechů.
Sušičky ovoce a zeleniny:
Stačí jen ořechy položit na tácy sušičky, zapnout ji a nechat působit 5-6 hodin. Naložení ořechů by mělo být minimální, jinak se správně nevysuší. Mezi jednotlivými kroky sušení ořechy rozlouskněte a ochutnejte, abyste se ujistili, že jsou připravené.
Jak sušit vlašské ořechy v mikrovlnné troubě – doporučení
Další možnost sušení vlašských ořechů – vhodná pro ty, kteří nevědí, jak sušit vlašské ořechy bez trouby. Ořechy opláchněte pod tekoucí vodou, rozložte je na utěrku a nechte 15 minut působit. Vložte ořechy v jedné vrstvě do formy určené do mikrovlnné trouby, zapněte troubu na 750 kW a vložte je tam na 8 minut. Pokud nastavíte výkon na 1000 kW, postačí 5 minut. Horká jádra položte na stůl, aby zcela vychladla. Tento způsob lze použít, pokud nemáte mnoho ořechů.
Můžete také sušit ořechy přirozeně – na slunci. Na podzim, v zimě a brzy na jaře, kdy je počasí nepředvídatelné, však tuto možnost nelze označit za úspěšnou. Jakékoli změny teploty vzduchu ovlivňují rychlost a kvalitu sušení ořechů.