My vám poradí, jak rychle vyčistit ryby, aby z nich neodlétávaly šupiny a nešpinily se vám ruce.
Jak rychle vyčistit ryby / foto depositphotos.com
Čištění ryb – obtížná a špinavá záležitost. Šupiny se s obtížemi oddělují od těla ryby a létají po celé kuchyni. Aby si kuchaři tento proces zjednodušili, vymysleli různé triky, jak ryby rychle a přesně vyčistit.
Již dříve jsme psali o tom, jak se zbavit zápachu ryby poté, co jste s ní skončili práci. Také jsme vám řekli, jak poznat čerstvou rybu.
Jak očistit rybu vařící vodou
Jednoduchý způsob čištění ryb, který používají kuchaři v rybích restauracích, je vaření ryb. Ryba se vloží do hrnce a její tělo se zalije vroucí vodou tak, aby voda rybu zcela zakryla. Poté se ryba po vyvaření vody ponoří do studené vody.
Poté stačí přejet nožem po porostu šupin a ty se snadno odstraní, aniž by se znečistil povrch. Metoda je účinná zejména u mladých a malých ryb.
Jak čistit ryby v hrnci
Rybu snadno očistíte tak, že ji na 15 minut namočíte do hrnce se studenou vodou. Tato metoda šupiny trochu změkčí a umožní vám je opatrně odstranit. Taková ryba se čistí nožem přímo v hrnci, přičemž se začíná od ocasu a postupuje se směrem k hlavě. Šupiny zůstanou ve vodě a neucpou kuchyňskou linku.
Jak čistit ryby pomocí škrabky a novin
Pokud je ryba příliš velká na to, abyste ji mohli čistit na pánvi, položte ji na noviny. Takto ryba nebude klouzat po stole a všechny nečistoty zůstanou na papíře. Tělo ryby očistěte železnou kuchyňskou škrabkou a postupujte od ocasu k hlavě. Aby vám ryba při držení neklouzala v ruce, namočte si prsty a posypte je solí.