Zda můžete jíst měkké brambory s klíčky, „očima“ nebo zelenými hlízami.
Je možné jíst brambory s „očima“, scvrklé nebo pokud brambora vyklíčila / depositphotos.com
Na začátku jara nejsou loňské brambory stejné – změknou, začnou se vrásčit a klíčit. Ne každý spěchá s jejím vyhozením – řekněme, že klíčky můžete sebrat, slupku naříznout silnější a sníst. Je to tak? Zda se dají jíst brambory s klíčky, nebo scvrklé brambory – to říkají odborníci.
Brambory naklíčily – můžete je jíst?
Když jsou brambory dlouho skladovány v teplé místnosti, začnou ztrácet vlhkost. To způsobí, že se slupka uvolní a zvrásní a samotné hlízy mohou začít klíčit. Je možné jíst ochablé brambory i s klíčky? Faktem je, že v takových bramborách se hromadí látka – solanin, která je při konzumaci toxická. Existuje názor, že solanin je nebezpečný pouze ve velkém množství, ale pokud brambora naklíčila jen trochu (například se objevila „očka“) – těžko se otráví.
Odborníci z Illinoiské univerzity potvrzují, že nejlepší je být opatrný a vyschlé brambory vyhodit. Podle portálu Healthline solanin v malém množství obvykle nemá na člověka žádný vliv, ale jeho koncentrace se může v hnijících nebo klíčících bramborách výrazně zvýšit – a to je dobrý nápad. vede k riziku otravy solaninem. V důsledku toho dochází ke gastrointestinálním poruchám – nevolnost, zvracení a průjem, jakož i závažnější reakce, včetně problémy se srdcem a nervovým systémem (v závislosti na požitém množství). Pokud je velikost klíčků větší než 1 cm, množství solaninu v takových bramborách se výrazně zvyšuje a nezůstávají v nich žádné užitečné látky kromě škrobu. Proto byste neměli jíst naklíčené brambory, stejně jako měkké a scvrklé brambory.
Zároveň se doporučuje hlízy, které právě začínají klíčit, pečlivě prošťourat a odstranit všechny klíčky. Pokud brambory vypadají čerstvě, nejsou scvrklé a mají jen několik klíčků, je množství solaninu v takových hlízách minimální a lze je po tepelné úpravě použít k jídlu.
Lze naklíčené brambory vařit
Pokud není možné brambory vyhodit (například všechny hlízy začaly klíčit), lze naklíčené brambory konzumovat – při dodržení několika pravidel. Jak již bylo zmíněno, hlízy by neměly být scvrklé a samotné klíčky – větší než 1 cm. Takové brambory je lepší vařit, ne péct nebo smažit – to umožňuje minimalizovat jejich poškození. Jak vařit naklíčené brambory
- Brambory zcela oloupejte od „očí“, klíčků a slupky;
- odřízněte vrchní vrstvu pod slupkou – zde se nachází nejvyšší koncentrace škodlivých látek;
- brambory před vařením namočte, aby se solanin mohl uvolnit do vody.
DůležitéPokud brambory začaly zelenat, neměly by se konzumovat. Takové brambory, stejně jako scvrklé a silně naklíčené, by se měly vysadit.
Již dříve jsme si řekli, jak naklíčit brambory před výsadbou – několik rad.