Existuje několik důvodů, proč se klobása krájí šikmo, a ne rovnoměrně.
Proč se klobása krájí pod úhlem – zajímavý důvod / depositphotos.com
Přemýšleli jste někdy o tom, proč se uzenářské výrobky krájejí pod určitým úhlem? Obecně se má za to, že tak vypadají hezčí – a to je částečně pravda, ale nejen z tohoto důvodu. Prozradíme vám, proč se uzeniny krájejí pod úhlem a jak je správně krájet, aby byly chutnější.
Proč se klobása krájí šikmo
Začněme tím, že uzeniny je zvykem krájet šikmo. Vařená klobása je v podstatě homogenní hmota, lze ji krájet pod pravým nebo šikmým úhlem, na chuť to nemá vliv. Uzenou klobásu, která se vyrábí z mletého masa, je však správné krájet šikmo. A tady je důvod:
- šikmo nakrájená klobása má vždy atraktivnější vzhled, lépe se na ni dívá, proto se takto nakrájené klobásy umisťují do výloh obchodů;
- šikmé plátky salámu si lépe zachovávají svůj tvar a nerozpadají se, i když jsou tenké – opět odkaz na estetiku;
- některé uzené klobásy jsou po tepelné úpravě tužší a hutnější, takže je snazší je krájet šikmo.
Ale to není všechno – ukazuje se, že krájení ovlivňuje chuť uzenin.
Zde se dozvíte, jak správně krájet klobásu pod úhlem, aby vynikla její chuť:
- polouzená klobása (tenké „batony“) by se měla krájet nejlépe pod úhlem 35-40 – díky tomuto řezu nejenže vypadá estetičtěji a má větší průměr, ale také vynikne její chuť;
- syrová uzená klobása se krájí na tenké plátky pod ještě větším úhlem – alespoň 45 stupňů – jak již bylo zmíněno, usnadňuje to proces krájení, protože takové klobásy jsou velmi husté, a stejně jako v případě polouzených výrobků tenké plátky lépe umožňují ocenit chuť klobásy.
Již dříve jsme vám řekli, co je to klips na klobásy a proč ho potřebujete – geniální lifehack.