Proč se klobása krájí šikmo: má to svůj důvod

Existuje několik důvodů, proč se klobása krájí šikmo, a ne rovnoměrně.

Proč se klobása krájí pod úhlem – zajímavý důvod / depositphotos.com

Přemýšleli jste někdy o tom, proč se uzenářské výrobky krájejí pod určitým úhlem? Obecně se má za to, že tak vypadají hezčí – a to je částečně pravda, ale nejen z tohoto důvodu. Prozradíme vám, proč se uzeniny krájejí pod úhlem a jak je správně krájet, aby byly chutnější.

Proč se klobása krájí šikmo

Začněme tím, že uzeniny je zvykem krájet šikmo. Vařená klobása je v podstatě homogenní hmota, lze ji krájet pod pravým nebo šikmým úhlem, na chuť to nemá vliv. Uzenou klobásu, která se vyrábí z mletého masa, je však správné krájet šikmo. A tady je důvod:

  • šikmo nakrájená klobása má vždy atraktivnější vzhled, lépe se na ni dívá, proto se takto nakrájené klobásy umisťují do výloh obchodů;
  • šikmé plátky salámu si lépe zachovávají svůj tvar a nerozpadají se, i když jsou tenké – opět odkaz na estetiku;
  • některé uzené klobásy jsou po tepelné úpravě tužší a hutnější, takže je snazší je krájet šikmo.

Ale to není všechno – ukazuje se, že krájení ovlivňuje chuť uzenin.

Zde se dozvíte, jak správně krájet klobásu pod úhlem, aby vynikla její chuť:

  • polouzená klobása (tenké „batony“) by se měla krájet nejlépe pod úhlem 35-40 – díky tomuto řezu nejenže vypadá estetičtěji a má větší průměr, ale také vynikne její chuť;
  • syrová uzená klobása se krájí na tenké plátky pod ještě větším úhlem – alespoň 45 stupňů – jak již bylo zmíněno, usnadňuje to proces krájení, protože takové klobásy jsou velmi husté, a stejně jako v případě polouzených výrobků tenké plátky lépe umožňují ocenit chuť klobásy.

Již dříve jsme vám řekli, co je to klips na klobásy a proč ho potřebujete – geniální lifehack.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lvíčkov: Rodinný zábavní park pro děti ve věku 1-99 let