Jak solit maso, aby dlouho vydrželo: několik způsobů suchého solení

Připravit si doma chutnou hovězí konzervu není tak těžké.

Solit maso můžete i doma / foto depositphotos.com

Čas od času se mnoho lidí ptá, jak nasolit maso, aby dlouho vydrželo.

K nasolení masa na zimu můžete použít suchou metodu. Pojďme si vysvětlit, jak si takovou hovězí konzervu připravit doma.

Jak nasolit maso suchým způsobem

Tento způsob solení masa pro dlouhodobé skladování je poměrně běžný a často se používá také před uzením. Hodí se také na sádlo a tučné maso. Obecně je solení masa jako sádla snadné, ale existuje řada rozdílů.

Před solením masa suchým solením je třeba maso omýt a nakrájet na zhruba stejné kousky, aby bylo rovnoměrně nasáklé. Poté jej položíme do nádoby, ve které bude zrát, a hojně jej posypeme solí, nebo ještě lépe každý kus zvlášť potřeme. Obecně platí, že na 1 kg masa je třeba k nasolení použít 70-80 g soli. Čím hustěji je maso poskládané, tím lepší bude hovězí konzerva, takže ji můžete trochu zatížit. Maso v soli uchovávejte asi měsíc na chladném místě, kde teplota není vyšší než 4 stupně Celsia.

Maso v soli je třeba uchovávat na chladném místě / foto depositphotos.comMaso při nakládání by se mělo uchovávat v chladu / foto depositphotos.com

Další varianta přípravy hovězího masa v konzervě zahrnuje směs na solení, která při přepočtu na 1 kilogram masa bude obsahovat: 70 gramů soli, 1 gram cukru a 1 gram potravinářského dusičnanu. Připravenou směsí se maso potírá. Pokud maso obsahuje kosti, mělo by být naporcováno a nasoleno v řezech tak, aby bylo rovnoměrně nasyceno solí.

Pak se maso vloží do nádoby, lepší je použít dřevěnou, a mezi kousky se rozloží bobkový list, česnek, pepř ve formě hrášku, kousky po třech na kilogram masa. Hovězí maso se přikryje něčím plochým, například prkénkem, a přitlačí se závažím.

Maso by se mělo uchovávat v chladu a každé tři dny by se mělo obrátit a potřít solí, která se rozdrobila na dno nádoby. Tři týdny postačí k tomu, aby vepřové maso dozrálo.

Jak dlouho namáčet maso ze soli

Před použitím hotové hovězí konzervy je třeba ji jeden den namočit od soli do vody a teprve poté můžete připravovat různé pokrmy. K tomuto účelu je třeba použít 2 litry vody na 1 kg masa. Vodu je třeba několikrát vyměnit: po hodině, po dvou, pak po třech, šesti a dvanácti hodinách. Tím se koncentrace soli v mase několikanásobně sníží.

Jak solit hovězí maso

K naložení takového masa můžete použít například kus hovězí kýty. Před solením se maso očistí od fólií, aby nepřekážely při impregnaci solí a kořením. Sůl je lepší použít jemně mletou, důkladně maso potřít. Poté by se mělo vložit do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku a na týden uložit do chladničky. Soli na 1 kg masa je třeba asi 50 gramů, čím více – tím rychleji solení proběhne. Stojí za zmínku, že kus o hmotnosti 1 kg by se měl v chladničce uchovávat déle – 14-20 dní. Po 7-9 dnech je třeba maso vyjmout ze sáčku a nechat ho v lednici několik dní oschnout, aniž by se přikrývalo, ale občas ho otočit. Nakládané maso lze skladovat nejdéle 60 dní.

Soli na 1 kg masa pro solení hovězího masa je potřeba asi 50 gramů / foto depositphotos.comSoli na 1 kg masa pro solení hovězího masa je potřeba asi 50 gramů / foto depositphotos.com

Jak solit maso na kazašský způsob

Koňské maso je mezi Kazachy považováno za nejoblíbenější druh masa. Koňské maso můžete solit i nasucho, lepší je použít maso koní ne starších tří let, pak není příliš tvrdé.

Pokud chcete koňské maso nasolit na sušení, pak na 100 kg výrobku budete potřebovat smíchat tři kilogramy soli, jeden kilogram drceného česneku a 100 gramů mletého černého pepře. Vzniklou směsí potřete nakrájené maso, vložte ho do nádoby na solení a nechte ho při pokojové teplotě 18-22 stupňů po dobu 8-10 hodin. Poté se maso zavěsí do stínu na průvan, kde se suší týden a půl až dva týdny. Takto nasolené maso se skladuje v mrazničce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lvíčkov: Rodinný zábavní park pro děti ve věku 1-99 let