Abyste čaj uvařili správně a chutně, musíte věnovat pozornost například kvalitě a teplotě vody.
V hrnku, konvičce nebo french pressu: jak správně uvařit čaj / foto depositphotos.com
Ne každý ví, jak čaj správně uvařit, aby byl lahodný a potěšil bohatou vůní a chutí. My se s vámi podělí o tipy, jak tento nápoj připravit.
Příprava čaje v hrnku
Existuje několik ncí, po jejichž vyřešení se můžete stát mistrem v tom, jak správně vařit čaj v hrnku. Tajemství spočívá v poměrech. Aby čaj nebyl příliš silný nebo bez chuti, držte se vodítka – na 200 ml vody asi 2 g čaje, tedy přibližně 1 čajová lžička čaje na šálek. Důležitá je také doba louhování. Měli byste se řídit doporučeními, která výrobce uvádí na obalu. Černý čaj se obvykle louhuje asi 4-5 minut, zelený čaj se může louhovat dvakrát déle.
Po uvaření čaje nezapomeňte odstranit nálevku. Pro větší pohodlí lze použít speciální sítko nebo filtry.
Jak správně vařit čaj v konvičce
Připravit skutečně lahodný čaj v konvičce není tak obtížné, jak by se nezkušenému pijákovi čaje mohlo zdát. Začít byste měli zahřátím konvičky, k tomuto účelu ji můžete zalít vroucí vodou. Do nahřáté konvičky nasypte čaj (asi 1 lžičku na 150-200 ml vody) a zalijte trochou vody tak, aby zakryla čaj.
Jak správně uvařit čaj v konvičce / foto depositphotos.com
Po několika vteřinách je třeba vodu vypustit. Poté můžete nalít plnou konvičku.
Doba louhování závisí na druhu čaje, viz doporučení na obalu. Hotový čaj slijte beze zbytku – nenechávejte vodu v konvici dlouho, převařený čaj chutná hořce a trpce.
Čaj v konvici s lisem (french press)
French press je jednoduchý přístroj na přípravu čaje a kávy, který se v Evropě stal populárním až ve druhé polovině minulého století. Není nám tak známý jako keramická konvička, ale je opravdu snadné pochopit, jak čaj v konvičce s lisem uvařit.
Píst s víčkem je třeba vyjmout, skleněnou baňku zalít vroucí vodou a nasypat do ní čaj. Poté je třeba víčko vrátit zpět na místo, ale píst nemusíte spouštět – to udělejte až po několika minutách, kdy se čaj vylouhuje. Hotový čaj nalijte do šálků, nenechávejte ho ve french pressu, jinak bude přesycený a získá nepříjemnou chuť.
Jak připravit čaj v konvici s lisem (french press) / foto depositphotos.com
Jak správně vařit čaj v sáčcích
V případě čaje v sáčcích je vše jednodušší než u sypaného čaje, protože výrobce již spočítal, kolik ho potřebujete na jednu porci, a nemusíte se trápit se zbavováním čajovníků.
K uvaření takového nápoje je obvykle potřeba 3-5 minut, po kterých je třeba sáček vyjmout. Je však lepší orientovat se podle vlastních chuťových vjemů nebo doporučení výrobce.
Užitečné tipy
Abyste čaj uvařili správně a chutně, musíte věnovat pozornost například kvalitě a teplotě vody. Doporučení, jak vařit zelený a černý čaj, se liší. Černý čaj se doporučuje vařit s prudce vroucí vodou a zelený, bílý, žlutý – mírně ochlazený (85 stupňů). Zelený čaj se vaří o něco déle než černý čaj.
Minerální voda není pro vaření čaje vhodná a vodovodní vodu je lepší bránit nebo propustit přes filtr. Nepřevařujte stejnou dávku vody několikrát – je lepší zalévat čaj pouze vroucí vodou.
Neexistuje žádný univerzální recept na to, kolik vody je třeba vzít, abyste si uvařili čaj tak, jak vám bude nejlépe chutnat. Orientujte se podle poměrů uvedených v materiálu, ale nebojte se experimentovat.