Voda z vařených brambor se hodí v kuchyni i na zahradě. Nevyhazujte tento cenný produkt.
Jak využít vodu z vařených brambor / foto depositphotos.com
Voda z vařených brambor obsahuje velké množství škrobu a vitamínů. Jedná se o velmi výživnou tekutinu, kterou lze použít na pečení a do omáček, přidat k rostlinám jako hnojivo nebo na základě takové vody vyrobit kosmetické procedury. My jmenoval několik užitečných aplikací bramborového vývaru.
Dříve jsme vám také řekli, proč byste neměli vypouštět vodu z těstovin a jak ji využít v domácnosti.
Příprava pečiva
Voda, ve které se vařily brambory, je výborným základem pro těsto na koláče, sušenky, piškoty, pizzu, knedlíky a další pečivo. Také na jeho základě můžete upéct chléb. Již dříve jsme psali, jak si doma připravit chléb – stačí v receptu nahradit obvyklou vodu bramborovým vývarem. Taková voda má hodně škrobu a dobře váže těsto.
Zahuštění omáčky a polévky
Díky vysokému obsahu škrobu může odvar z brambor výrazně zahustit omáčku nebo polévku. Na 1 litr polévky nebo omáčky přidejte 1 šálek odvaru. Přiveďte k varu a několik minut povařte. Tekutina brzy znatelně zhoustne.
Připravte kaši
Místo mléka nalijte do bramborové kaše vroucí a mírně osolený bramborový vývar. Kaše pak bude bohatá a vzdušná.
Zalévání rostlin
Bramborovým vývarem můžete zalévat rostliny na zeleninové zahradě, mladé sazenice nebo květiny v květináčích. Taková voda posiluje kořeny rostlin a stimuluje jejich růst. Takové hnojivo můžete aplikovat do květináčů 2-3krát měsíčně.
Zalévejte zvířata
Přidejte kočce nebo psovi do krmiva trochu vody z vařených brambor. Tato voda obsahuje látky, které vašemu zvířeti prospívají.
Udělejte koupel pro drsnou kůži
Dalším způsobem, jak využít odvar z brambor, je připravit si z něj uklidňující koupel pro drsnou pokožku. Odvar z brambor zahřejte na příjemnou teplotu a ponořte do něj na 15 minut dlaně nebo chodidla. Poté pokožka změkne a praskliny se začnou rychleji hojit. Proceduru je lepší provádět v noci.