Litinová pánev není univerzální kuchyňské náčiní.
Některé potraviny by se neměly vařit v litinových pánvích / depositphotos.com
Litinové pánve si oblíbilo mnoho hospodyněk – jsou odolné, kvalitní a při správné péči mají velmi dlouhou životnost. Navíc v dobách SSSR byly litinové pánve téměř jediným pomocníkem ženy v kuchyni, takže se v arzenálu hospodyněk vyskytují dodnes. My zjistil, které produkty by se neměly vařit v litině a proč.
Co se nesmí smažit na litinové pánvi – hlavní zákazy
Není těžké uhodnout, kdo a kdy domácím kuchařkám řekl, že na litinové pánvi lze připravovat naprosto všechny pokrmy. Jde o nedostatek výběru – například v Sovětském svazu sehnat jakoukoli pánev, kromě litinové, nebylo snadné, takže jsme si museli vystačit s tím, co jsme měli. I nyní je dobrá pánev drahá, hospodyňky jsou nuceny šetřit, ale to neznamená, že je tento přístup správný. Je důležité pochopit, proč byste neměli některé pokrmy připravovat na litinové pánvi.
Ryby
Podle kuchařů se všechny mořské ryby liší od říčních svou „vrstevnatou“ strukturou – proto by se měly připravovat pouze na povrchu, který dobře propouští teplo. Jinak se ryba při pokusu o otočení rozpadne, a pokud ji necháte na pánvi, bude se dál vařit, i když se teplo vypne. A co víc – litinu není snadné od ryby vyčistit, takže hrozí riziko cizího zápachu pro ostatní pokrmy.
Vaječné pokrmy
Míchaná vejce, omelety nebo jiné vaječné pochoutky se na litinu určitě přilepí a množství oleje v tom nehraje žádnou roli – taková je vlastnost materiálu. To platí zejména pro litinové pánve, které byly právě zakoupeny, a pro ty, které jsou staré mnoho let – v prvním případě není materiál dostatečně horký a v druhém případě je pravděpodobně značně poškozený.
Guláše a dušená jídla
Litinové pánve se důrazně nedoporučují při jakémkoli vaření nebo dlouhém vaření čehokoli. Kvůli dlouhému vaření tekutin a ne vždy pro litinu bezpečné kombinaci produktů může dojít k erozi, poškození ochranného povlaku pánve a dále – k charakteristické kovové chuti jakéhokoli pokrmu.
Pokrmy s přidaným octem nebo vínem
Důvod je stejný jako v předchozím bodě – v litinové pánvi nelze vařit pokrmy s kyselinami – octem, kyselinou citronovou nebo kyselou zeleninou (například rajčaty). Za prvé proto, že kyselina může časem zkorodovat vrchní vrstvu povlaku, a za druhé proto, že jídlo bude mít určitě nežádoucí chuť.
V případě, že se jedná o pánev, která se používá k přípravě pokrmů na pánvi, je třeba ji použít k přípravě pokrmů na pánvi:
Příliš pálivá jídla
Všechna kulinářská díla, která je třeba připravovat se silně vonícím kořením, česnekem, cibulí, paprikou a podobnými kořeními, je lepší smažit na pánvi s jiným povrchem. Litina není vhodná, protože má tendenci hromadit chutě. Pokud pánev po takovém pokrmu řádně neumyjete, vaše další gastronomická pochoutka bude mít určitě vůni a chuť té předchozí.