Jak nabrousit nože mlýnku na maso pomocí octa a papíru: toto tajemství téměř nikdo nezná

Pokud váš mlýnek na maso špatně mele maso, je na čase se o něj postarat.

Nože mlýnku na maso můžete nabrousit snadno a rychle / depositphotos.com

Hospodyňky, které používají mlýnek na maso několikrát týdně, by měly sledovat stav nožů – při takové frekvenci je třeba je brousit přibližně jednou za půl roku. My vám poradí, jak nabrousit nože mlýnku na maso během několika minut.

Jak poznat, že je čas nabrousit nože mlýnku na maso

Každá žena uhodne, že nože přístroje na mletí masa přestaly kvalitně plnit svou funkci. To se projeví nekvalitním mletím kousků jatečně upraveného těla na mleté maso – zůstanou v horní části otvoru mlýnku na maso a nespadnou dovnitř. Pokud se musíte namáhat s vkládáním drůbeže nebo masa do mlýnku, je čas nabrousit nože.

Majitelé elektrických mlýnků na maso někdy slyší skřípavý zvuk, když mlýnek zapnou na volnoběh. To je také známkou otupených nožů – ostré nože nebudou vydávat vůbec žádný zvuk. Modernější i mechanické modely mají funkci, která umožňuje mlýnek na maso rozebrat a vizuálně zkontrolovat nože. Pokud se spíše zakulatily, než aby byly ostré, jsou určitě tupé.

Jak nabrousit nože na mlýnku na maso pomocí papíru

Nože na mlýnek na maso můžete brousit bez pomoci člověka, ale sami. Nepotřebujete ani brusný kámen, ani brousek, ani žádné jiné složité zařízení. Postačí vám obyčejný smirkový papír a 9% ocet.

Před broušením nožů na mlýnku na maso z večera vložte síťku z techniky do nepotřebné plastové nádoby, zalijte octem tak, aby zcela zakryl danou část, nechte přes noc působit. Ráno pletivo opláchněte pod kohoutkem a zbytky rzi odstraňte kartáčkem.

Zatímco budete v obchodě, kupte si 3-5 listů smirkového papíru o zrnitosti 100 až 200 a po příchodu domů naplňte misku vodou. To je vše, co budete potřebovat k tomu, aby vaše nože byly opět ostré a účinné.

Návod na broušení nožů na maso je následující:

  • Vezměte si list brusného papíru, na kterém je zrnitost větší než ostatní (je označen čísly nejblíže nule, například může mít zrnitost 120);
  • list připevněte na rovný a rovný povrch (stůl nebo kus dřevotřísky);
  • vezměte nůž a začněte brousit přední část čepele proti papíru.

„Zadní“ část nože není třeba brousit a ostrost budete potřebovat pouze na jedné straně. Několikrát přejeďte ostřím po brusném papíru a pak papír vyměňte – pořiďte si list jiné hustoty, kde jsou čísla dále od nuly, například zrnitost 180. Tímto způsobem můžete všechny listy se zrnitostí 100 až 200 nejprve použít k nabroušení nožů a poté je vyleštit.

Na konci uvidíte, že čepele se nejen přiostřily, ale také získaly charakteristický lesk ostré oceli. Mimochodem, stejným smirkovým papírem můžete vyčistit i mřížku, pokud na ní zůstaly kousky rzi, které se octem nerozpustily. Pro jistotu a ujištění můžete mlýnek na maso sestavit a prohnat jím kousek sádla nebo masa, abyste se ujistili o výsledku jeho práce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lvíčkov: Rodinný zábavní park pro děti ve věku 1-99 let