Jeden trik vám pomůže připravit chutnou přílohu.
Jak a kolik vařit pohanky – tipy / depositphotos.com
Pohanku není těžké uvařit, mnohem těžší je ji uvařit tak, aby se z ní nakonec vyklubala kaše křehká, chutná a výživná. K tomu je třeba dodržet několik rad – zjistěte, jak pohanku správně uvařit a co je třeba přidat do vody.
Jak uvařit pohanku na vodě v hrnci
Pokud pravidelně kupujete obyčejnou krupici ve velkých kilových pytlích, je lepší ji vařit v hrnci. Pro tuto technologii je žádoucí zvolit nádobu se silnými stěnami – rovnoměrně rozloží teplotu a nedovolí, aby se pohanka připálila nebo zůstala nedovařená.
Před zahájením vaření je třeba kroupy několikrát propláchnout vodou, aby se odstranily nečistoty a prach. Poté ji vložte do hrnce, zalijte čistou pitnou vodou, přikryjte pokličkou a pohanku vařte, dokud se voda na mírném ohni neuvaří. Když vidíte, že se voda vyvařila, oheň byste měli snížit na minimum a přidat půl lžičky soli. Nezapomeňte také na to, jak dlouho pohanku vařit – zpravidla stačí 20-25 minut k uvaření dokonalé kaše.
DŮLEŽITÉ:
Kroupy nikdy nemíchejte lžící nebo špachtlí, jinak se připálí nebo nerovnoměrně rozvaří.Jak vařit pohanku na másle
Ne všechny hospodyňky používají při vaření těchto krup máslo, ale pokud chcete získat opravdu chutnou přílohu, je lepší tento zvyk změnit. Na tom, jak uvařit pohanku, není nic složitého – poměry jsou velmi jednoduché. Na 1 šálek krup je třeba použít 2 šálky pitné vody, pokud chcete, aby kaše byla hustá a suchá. Těm, kteří mají rádi viskózní konzistenci, doporučujeme přilít více tekutiny – 2,5-3 šálky.
Máslo je lepší přidat až na konci, když už je pohanka úplně uvařená. Právě ve chvíli, kdy vypnete oheň, přidejte máslo, zamíchejte, hrnec přikryjte pokličkou a přikryjte utěrkou. Tím, že je pohanka v teple a pohodlí, máslo absorbuje a zvětší svůj objem, ukáže se šťavnatá a výživná.
Užitečný Lifehack: Pokud pochybujete o kvalitě krup, můžete je před vařením 3-5 minut sušit na suché pánvi, pak se určitě rozpadnou.