Jak smažit brambory s křupavou kůrkou: tajemství vaření pokrmu

Pokud při smažení brambor dodržíte několik jednoduchých pravidel, bude pokrm chutný a lákavý.

Chcete-li správně usmažit brambory, musíte znát několik lifehacků / foto depositphotos.com

Křupavým smaženým bramborám se zlatavou kůrkou odolá málokdo. Nejčastěji se připravují na rostlinném oleji, ale můžete použít i sádlo nebo špek. Vše záleží na osobních preferencích. Do pokrmu lze přidat také cibuli, červený nebo černý mletý pepř, česnek nebo bylinky.

Zdálo by se, že příprava smažených brambor je velmi snadná. Někdy však dochází k nezdarům: pak je kůrka, ale brambora je uvnitř syrová, pak nekřupe a vypadá spíše jako vařená. Jde o to, že i tak jednoduché jídlo má několik tajemství přípravy.

Dříve jsme mluvili o tom, jak vybrat odrůdu brambor na smažení.

Které brambory jsou nejlepší na smažení – možnosti

Chutné smažení brambor není tak těžké / foto depositphotos.comUsmažit brambory chutně není tak těžké / foto depositphotos.com

Pro smažení je třeba vybírat brambory s nízkým obsahem škrobu. Škrobové odrůdy je lepší používat na bramborovou kaši nebo na nákypy, protože takové brambory nedají rudou kůrku a kousky se slepí.

Brambory můžete krájet podle libosti: kolečka, půlkolečka, hrubá nebo jemná brčka. Hlavní je, aby byly kousky zhruba stejně velké a měly stejný tvar, protože malé se spálí dříve, než se velké stihnou usmažit.

Jak správně smažit brambory – tipy krok za krokem

Brambory důkladně omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na stejné kousky a opláchněte je ve studené vodě, abyste je zbavili přebytečného škrobu. Poté je osušte na papírové utěrce. Pokud mokré kousky položíte na rozpálenou pánev, olej bude prskat a cákat, takže kůrka nezhnědne.

Nejlepší je smažit brambory na pánvi se silným nepřilnavým dnem a vysokými stěnami. Rostlinný olej dobře rozehřejte, vhoďte do něj v rovnoměrné vrstvě nakrájené brambory a smažte bez pokličky několik minut na prudkém ohni.

Kousky brambor obraťte a ztlumte teplotu. Pravidelně je obracejte (4-5krát během vaření), aby se nepřipálily. Není nutné to dělat příliš často, protože pak se chuť zhoršuje.

Oloupejte a nakrájejte cibuli. 4-5 minut předtím, než jsou brambory hotové, přidejte cibuli, česnek, případné další koření, bylinky. Pokrm 2-3 minuty před odstavením z ohně osolíme, v případě potřeby můžeme přidat olej.

Celková doba vaření závisí na výkonu vařiče, typu pánve a druhu zeleniny. V průměru trvá smažení brambor na pánvi 20-30 minut.

Brambory smažené na pánvi – recept

Brambory se slámou můžete smažit ve fritéze / foto depositphotos.comBrambory se slámkami můžete smažit ve fritéze / foto depositphotos.com

Brambory oloupejte a stejně nakrájejte brčkem o tloušťce asi 1 cm. Kousky dobře opláchněte, nebo ještě lépe nechte 10-15 minut ve studené vodě, aby se z nich vyplavil přebytečný škrob. Poté je dobře osušte.

Na pánev se silným dnem nebo do fritézy nalijte olej – měl by brambory zcela pokrýt. Rostlinný olej zahřejte na 180 °C. Vložte do něj kousky brambor v jedné vrstvě. Smažte na středním plameni, přičemž udržujte stálou teplotu oleje.

Když mají brambory zlatavou barvu, vyjměte je z oleje pomocí škrabky a rozložte je na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný tuk. Poté je osolte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lvíčkov: Rodinný zábavní park pro děti ve věku 1-99 let