Ne každá hostitelka ví, čím nahradit sójovou omáčku v marinádách nebo při přípravě jiných pokrmů.
Jak nahradit sójovou omáčku / depositphotos.com
Ani všichni kuchaři nevědí, z čeho se sójová omáčka vlastně vyrábí. Pravá sójová omáčka se vyrábí ze sójových bobů, pšenice, soli a vody. Samotný produkt se vyrábí fermentací sójových bobů pod vlivem určité houby.
Sójová omáčka se často používá k různým účelům – nejen k přípravě sushi. My vám poradí, jak nahradit sójovou omáčku k masu, pokud ji nemáte v lednici.
Dříve jsme hovořili o tom, jak si vyrobit domácí majonézu podle různých receptů.
Čím lze nahradit sójovou omáčku – alternativní produkty
Přírodní asijská omáčka není rychlá – trvá několik měsíců, než produkt získá dokonalou chuť a konzistenci. Kvůli této pracnosti je domácí výroba dresinku náročná. Nejlepší náhradou sójové omáčky jsou podobně fermentované dresinky:
- Tamari – Je to stejná omáčka jako sójová, jen bez pšenice a méně slaná. Lze ji použít na sushi, nudle a zeleninu.
- Worcesterová omáčka… výrobek s ančovičkami, melasou a tamarindem. Má ostřejší vůni a méně svíravou chuť, takže pokud jste nepřišli na to, čím nahradit sójovou omáčku na křídla, je worcesterská ideální.
- Rybí omáčka – slaná, čirá tekutina s koncentrovanou chutí a výrazným specifickým aroma. Ideální do polévek nebo k masu.
- Ústřicová omáčka – tradiční produkt čínské kuchyně, nemá výraznou chuť, takže je univerzálnější než sójová omáčka. Nejlépe se přidává do pokrmů z kuřecího masa nebo mořských plodů.
Pokud vám náhle žádná z navrhovaných možností nevyhovuje nebo se vám nechce do asijského obchodu, jednoduše nahraďte sójovou omáčku kuchyňskou solí. Ta dokonale nahradí chybějící ingredienci, a aby byla chuť ještě intenzivnější, přidejte špetku cukru.
Jak nahradit sójovou omáčku doma – recept na dresink
Jak jsme již uvedli, je obtížné vyrobit si doma pravou sójovou omáčku. My však našel recept, s jehož pomocí si budete moci vytvořit dresink, který chutná jako „právě ten“ asijský dresink.
Budete potřebovat:
- masový vývar – 240 ml;
- jablečný ocet – 2 lžičky;
- balzamikový ocet – 2 polévkové lžíce;
- cukr – 0,5 lžičky;
- mletý bílý pepř, mletý zázvor, sušený česnek, sůl – špetka.
Všechny výše uvedené přísady by měly být smíchány v jedné nádobě. Poté je za stálého míchání přiveďte k varu. Odpařujte na mírném ohni 15-20 minut, dokud se tekutina v hrnci nezredukuje na polovinu. Závěrečná úprava – sundejte z plotny, nechte zcela vychladnout a použijte na pokrmy.