Správné vaření kaše: zjistěme, které obiloviny se před vařením neproplachují a proč.

I nezkušení kuchaři vědí, že obiloviny by se měly před vařením propláchnout. Je však tato rada univerzální?

Které obiloviny se před vařením neproplachují a proč / foto depositphotos.com

Mnoho hospodyněk ví, že rýži a pohanku je třeba před vařením omýt. Propláchnutí pomáhá zlepšit nejen strukturu, ale i chuť krup. Pomáhá také zajistit, aby se kaše nakonec neslepila (což mají na svědomí nečistoty a usazeniny mouky na zrnech).

Až na to, že tento způsob zpracování není vhodný pro všechny obiloviny. Existuje řada obilovin, které se před vařením neproplachují, protože to nemá smysl: krupice, ovesné vločky, kuskus, spařená rýže a bulgur. Některé z nich již prošly dostatečným počtem fází zpracování, jiné snadno absorbují vlhkost a oplachování by zkazilo jejich chuť. Pojďme zjistit, jaké další obiloviny se před vařením vždy neproplachují a proč.

Dříve jsme si povídali o tom, co snadno a rychle připravit ze včerejší krupicové kaše.

Zda se mají kukuřičné kroupy před vařením kaše omývat – nce

Názory na to, zda je nutné kukuřičné kroupy před vařením kaše omývat, se liší. Některé recepty to doporučují, zatímco jiné důrazně doporučují kroupy před vařením ručně vybrat, zbavit je slupek a různých nečistot. V této záležitosti se můžete spolehnout na vzhled výrobku – pokud jsou kroupy „plevelné“, je to vidět pouhým okem. V takovém případě je lepší ji propláchnout. Jedno je nesporné – takové kroupy byste neměli namáčet.

Kukuřičnou kaši uvařte na mléce, vodě (lze je smíchat). Poměr ingrediencí závisí na požadované hustotě kaše – pokud na 1 hrnek krup vezmete 2-3 hrnky tekutiny, bude kaše hustá, 4 – středně hustá, více – tekutá. Vařte v hrnci se silným dnem na mírném ohni asi 40 minut. Koření (cukr nebo sůl, pepř, kurkuma a další koření podle vaší chuti) přidejte na začátku vaření.

Zda prát ječné kroupy – doporučení

Otázka, zda mýt ječné kroupy, není o nic méně kontroverzní než otázka kukuřičných krup. I zde vše závisí na kvalitě produktu. Ječné kroupy není třeba prát, ale pokud jsou na nich patrné nežádoucí příměsi (kamínky, slupky apod.), je možné je znovu umýt. K tomuto účelu je vhodné také síto.

Co nevyvolává kontroverze, jsou odpovědi na otázky, jak a kolik vařit ječných krup. Na 1 šálek krupic obvykle potřebujete 2-3 šálky tekutiny (vody, mléka nebo jejich směsi) – v závislosti na požadované hustotě a přítomnosti pokličky (bez ní budete potřebovat o něco více tekutiny). Na začátku vaření se přidá sůl nebo cukr a vaří se – dokud se voda nevstřebá a nezhoustne. V případě potřeby lze do uvařené kaše přidat máslo, dokud je ještě horká.

Jaké obiloviny se před vařením neproplachují a proč / foto depositphotos.comKteré obiloviny se před vařením neproplachují a proč / foto depositphotos.com

Je nutné proso omývat – tipy

Odpověď na otázku, zda je nutné proso prát – není pochyb, protože tato kaše je považována za nejvíce „špinavou“. Mělo by se důkladně omýt od nečistot a slupek, dokud voda nezprůhlední.

Také chuť kaše lze zlepšit pomocí pánve. Za tímto účelem se vyplatí proso před vařením osmažit. Pomůže to odstranit hořkost, která se objevuje, protože tato obilovina se rychle rozpeče, a dodá oříškovou chuť.

Chcete-li uvařit křehkou prosnou kaši, dodržujte poměr krupice a tekutiny 1:2. K vaření je vhodná voda, vývar nebo mléko. Proso přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni. Obvykle to trvá 20-30 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lvíčkov: Rodinný zábavní park pro děti ve věku 1-99 let