Nádobí vyrobené z těchto materiálů je známé jako pomalý zabiják.
Jaké nádobí je nejškodlivější – to jste určitě nevěděli / foto depositphotos.com
Nádobí může být velmi nebezpečné pro zdraví. Při výběru nového výrobku je velmi důležité věnovat pozornost materiálu, ze kterého je vyroben. Pamatujte, že krásné nádobí není vždy bezpečné.
Mnoho lidí se již velmi dobře naučilo, že jednorázové nádobí je považováno za škodlivé. A je to skutečně pravda, protože plastové nádobí může být velmi škodlivé pro vaše zdraví, zejména pokud ho používáte, ignorujíce doporučení odborníků.
Dříve My psal, čím je lepší čistit pracovní desku v kuchyni, aby se leskla.
Jaké nádobí je nejškodlivější – co je důležité vědět
Odbornice na výživu a dietoložka Irina Kalenská pojmenovala tři typy nebezpečného nádobí:
- Nádobí z polytetrafluorethylenu – teflonové pánve (pokud je na nádobí nápis pfoa-free, pak výrobci nepoužili k výrobě nebezpečného teflonu kyselinu perfluoroktanovou, pak lze výrobek zakoupit).
- Plastové nádobí (pokud je nádobí označeno trojúhelníkem se šipkami a čísly 2,4,5 uvnitř, pak se jedná o bezpečný plast, ale stále je přísně zakázáno nalévat do něj horkou vodu a ohřívat v něm potraviny);
- Malované pestrobarevné soupravy (nebezpečné jsou zejména čínské nebo turecké soupravy vyrobené z melaminformaldehydové pryskyřice).
Odbornice doporučuje řídit se jejími radami a zbavit se nádobí, které může být zdraví nebezpečné. Za škodlivé je považováno také melaminové nádobí a hliníkové nádobí.
Jaké nádobí se používá v kuchyni?
Kameninové nádobí je jedním z nejbezpečnějších nádobí
Nejbezpečnější nádobí je podle odborníků vyrobeno z keramiky, tedy ze směsi hlíny a organických minerálů. Nedělá se na nich vodní kámen a při vysokých teplotách neuvolňují škodlivé látky.
Při výběru keramického nádobí dávejte přednost tomu, které je méně barevné a bez nátěru, protože barva může obsahovat toxické sloučeniny.