Jaký je nejužitečnější med pro zdraví a jak koupit kvalitní výrobek – dozvíte se v materiálu My.
Jaký je nejzdravější med / depositphotos.com
Med se často používá nejen jako potravina, ale také jako lidový lék. V současné době existuje více než 300 druhů tohoto nektaru, z nichž každý má jedinečné vlastnosti. My vám poradí, jak si vybrat přírodní med a neplatit za padělek.
Druhy přírodního medu
Staří Egypťané, Římané, Řekové a další národy jej pravidelně používali k léčbě kožních a očních chorob. Věděli, že každý druh medu je určen k určitým účelům. My se tím podrobně zabýval a je připraven se s vámi o to podělit.
Lipový med
Takový produkt má světlou barvu, příjemnou květinovou vůni a velmi sladkou chuť. Obsahuje draslík, síru, vápník, měď, zinek, jód, fosfor a další důležité prvky. Lépe než jiné druhy medu pomáhá při nachlazení, kašli, bronchitidě a dokonce i při bolestech v krku. Pravidelná konzumace lipového medu pomůže normalizovat metabolismus a zlepšit trávení.
Pohankový med
Pohankový med se vyrábí z pohankového nektaru, je tmavšího vzhledu než lipový med a jeho chuť je výrazná a trpká. Třemi hlavními složkami jsou fruktóza, glukóza a voda, takže pohankový med je vynikající alternativou cukru. Tento produkt je preventivním prostředkem při nachlazení a zažívacích potížích, žaludečních vředech, avitaminóze, také tonizuje organismus a čistí krev.
Kaštanový med
Kaštanový med chutná mírně hořce, takže ne každému chutná, ale obsahuje tři důležité prvky – vápník, draslík a mangan. Má antibakteriální a protiplísňové účinky, pozitivně působí na cévy, což z něj činí vynikající prostředek při léčbě křečových žil.
Akátový med
Dýchací choroby, bolesti hlavy, onemocnění ledvin nebo nespavost – s tímto výčtem si úspěšně poradí včelí produkt z akátu. Škála jeho účinků je tak široká, že je akátový med považován za nejužitečnější ze všech druhů. Navíc nezpůsobuje alergie, takže ho lze podávat i dětem. Barva přírodního medu je nažloutlá, vůně lehká a chuť sladká.
Čajovníkový med (Manuka)
Nejvzácnější druh medu, který není na je naše země příliš oblíbený. Vyrábí se především na Novém Zélandu. Má tmavě hnědou barvu, krémovou konzistenci a mírně sladkou chuť s mentolem a léčivými bylinami. Má vynikající hojivé vlastnosti na rány – léčí jak drobná poranění, tak i vážná kožní onemocnění.
Ať už si vyberete jakýkoli med, nepřekračujte denní dávku. Pro dospělé – ne více než 10 lžic denně, pro děti (starší 3 let) – ne více než 4 lžičky.
Jak vybrat med v obchodě nebo na trhu
Abyste se nenechali oklamat bezohlednými lidmi a koupili si opravdu kvalitní výrobek, řiďte se našimi doporučeními:
- nakupujte od důvěryhodných lidí – přímo od včelaře nebo přes známé, a pokud takoví lidé nejsou, pak v obchodě s dobrou pověstí;
- zkontrolujte certifikáty kvality a doklady o výrobku;
- věnujte pozornost balení – med by měl být pevně uzavřen;
- podívejte se na vzhled – neměly by se v něm vyskytovat žilky, rozvrstvení, bílá pěna nebo usazeniny, protože dobrý výrobek má homogenní konzistenci;
- chuť – kvalitní med má jedinečnou chuť bez příměsí, vůně je často lehká a květinová;
- nenechte se zlákat nízkou cenou – cena 500 ml lipového, květového nebo pohankového medu na je naše země je nejméně 60-70 UAH.
Takový výrobek může stát levně jen z jednoho důvodu – byl do něj přidán třtinový cukr, bramborová, kukuřičná nebo jiná melasa a křída. Vezměte v úvahu optimální teplotu skladování – od 10 do 25 °C.
Také si pečlivě otestujte výrobek, o který máte zájem, abyste se vyhnuli koupi padělku. My shromáždil hlavní znaky nekvalitního zboží.
Jak vybrat kvalitní med – tipy / My Infographics