Ne všechny hospodyňky vědí, proč palačinky nejdříve vykynou a pak spadnou a jak to napravit.
Jak udělat nadýchané lívance na kefíru – tipy / depositphotos.com
Voňavé, nadýchané a měkké lívance miluje úplně každý, ale ne každé hostitelce se podaří udržet jejich tvar. Často se stává, že během smažení lívance skutečně vykynou, ale jakmile vychladnou, ztratí svou vzdušnou strukturu. My vám poradí, jak udělat „úplně stejné“ lívance ne kefíru – nadýchané jako chmýří.
Proč se nadýchané lívance neudělají nadýchané
Kefírové lívance se v zásadě špatně vaří, proto je ženy často dělají na kynutém těstě, protože to je zárukou kyprého těsta. Nicméně i chuť takové pochoutky je zcela jiná – hutnější, a pokud chcete měkčí, budete muset použít kefír.
Důvodem, proč lívance po usmažení opadávají, je špatné pořadí ukládání výrobků. Hlavní a nejdůležitější složkou je jedlá soda, která lívance „nadzvedne“. Pokud ji přidáme do kefíru, chemická reakce se rychle rozběhne i ukončí a my musíme nechat vzduchové bubliny. Zkušení kuchaři proto radí přidat jedlou sodu do mouky až na poslední chvíli těsně před smažením – tak zachováte schopnost těsta vykynout a držet tvar i po vychladnutí.
Nadýchané kefírové lívance – recept
My nabízí babiččin recept, podle kterého jsou placky na kefíru vždy měkké, vzdušné a mírně sladké. K přípravě potřebujete: – sýr na kefíry, který se připravuje z těsta:
- Půl litru kefíru libovolného obsahu tuku při pokojové teplotě;
- jedno vejce;
- dvě lžíce cukru;
- jednu čajovou lžičku soli;
- půl kilogramu mouky;
- půl lžičky jedlé sody;
- vanilinový nebo vanilkový cukr.
Kefír vyjměte z lednice předem nebo jej mírně ohřejte na pokojovou teplotu. Nalijte do mísy, přidejte vejce, cukr, sůl a vanilin a promíchejte. Přisypeme uvedené množství mouky, přičemž 1 polévkovou lžíci necháme zvlášť. Směs důkladně promíchejte a zbavte ji hrudek. Rozehřejte pánev vymazanou rostlinným olejem nebo máslem.
V samostatné misce smíchejte 1 lžíci mouky s jedlou sodou, přidejte do těsta, rychle promíchejte a začněte smažit lívance, dokud nejsou hotové. Hotové kefírové lívance položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečný tuk. Podávejte s džemem, zakysanou smetanou nebo medem.