Zda je nutné odstranit film z jater a jak to správně udělat – dozvíte se v materiálu My.
Jak zlepšit chuť jater / depositphotos.com
Játra obsahují obrovské množství užitečných látek, makro- a mikroprvků. Odborníci na výživu se zaměřují na železo a vitamin A – tyto složky zlepšují srážlivost krve, ovlivňují prevenci močových kamenů a dodávají tělu nezbytné vitaminy.
My vám poradí, jak se zbavit nepříjemného zápachu jater a odstranit film, aby byl pokrm chutný.
Jak vyčistit hovězí játra od žlučových cest a filmu
Zkušení kuchaři tvrdí, že nejsnadnější je odstranit film ze zmrzlého kusu. Pokud jste si koupili právě takový výrobek a nyní se snažíte přijít na to, jak odstranit film ze zmražených jater, pak stačí játra vložit do vroucí vody. Po chvíli fólie změkne, ale samotná játra ne, pak můžete fólii odhrnout nožem a stáhnout ji tahem k sobě.
Játra na játrech jsou velmi choulostivá:
V případě, že jste si koupili kus chlazených jater v obchodě, bude technologie zbavování se fólie poněkud odlišná. Máte tři možnosti:
- Játra spaříte vroucí vodou, uděláte řez, vložíte palec pod fólii a za pomoci prstů ji z jater stáhnete;
- namočte prsty do soli, posypte jí játra, udělejte řez ve fólii a rukama ji vyjměte z kusu;
- vložte játra do ledové vody, po dvou minutách je spařte vroucí vodou, udělejte řez a stáhněte z nich fólii.
Mimochodem, metoda se solí je vhodná i jako prevence – pokud jsou hovězí játra mírně nahořklá, přírodní konzervant pomůže toto nepříjemné nedorozumění napravit.
Zda odstranit film z vepřových jater – tipy
Vepřová játra mají tenký film, takže jeho odstranění bude mnohem obtížnější než v případě hovězího masa. Přesto je naprosto nezbytné ji odstranit, jinak se vám pokrm zkazí. Faktem je, že právě kvůli filmu bude vepřové maso během vaření tvrdé, zejména pokud neodstraníte nejen film, ale i žlučovody, dodají hořkost. Játra je lepší zpracovat následujícím způsobem – nakrájet je na malé kousky, obejít žíly, a pak z malých kousků vyříznout žlučovody a odstranit film.
Jak odstranit film z kuřecích jater – Lifehack
Jen málokterá hospodyňka odstraní film z kuřecích jater – je tenký a měkký, chuť téměř nekazí, takže nechcete zbytečně ztrácet čas. Ve skutečnosti je v tom zdravý rozum – z kuřecích vedlejších produktů je třeba odstranit žlučovody a velké cévy a film odstranit nelze.Užitečný lifehackPokud kuřecí játra před vařením namočíte na 1-2 hodiny do mléka, získáte křehký pokrm, který se vám bude rozplývat v ústech.
Jaký je nejlepší způsob namáčení jater, aby se odstranil zápach?
Někdy se může stát, že poté, co jste si koupili játra a přinesli je domů, zjistíte, že nepříjemně zapáchají. Důvodů tohoto zápachu je několik:
- samotný výrobek je velmi starý;
- prodejce nedodržel pravidla skladování jater;
- zvíře uhynulo na nemoc.
Kvalitní játra nejsou nijak cítit a nepříjemný zápach znamená, že produkt je pro člověka nebezpečný. Existuje několik způsobů, jak se zápachu zbavit:
- namočte je do studené vody nebo mléka a tekutinu několikrát vyměňte;
- nechat játra přes noc v roztoku octa, soli a cukru;
- namočte játra na 15 minut do roztoku manganu a poté na 30 minut do mléka.
Játra můžete také na chvíli namočit do slané vody a poté je spařit vroucí vodou. Ať už zvolíte kteroukoli možnost – na konci přípravných procedur bude třeba játra důkladně omýt pod tekoucí vodou.