Co přidávat do polévky, aby nezkysla: základní pravidla skladování

Pokud polévka rychle zkysne, je to s největší pravděpodobností způsobeno nesprávným vařením a/nebo nesprávným způsobem skladování.

Aby polévka nezkysla, musí se správně skladovat / foto depositphotos.com

Nejčastěji tento první pokrm vaříme s rezervou a dnes nesnědený uchováváme v lednici. To však nezaručuje, že se nezkazí. Proto dnes zjistíme, co do polévky přidat, aby nezkysla.

Když už jsme u toho, proč kuřecí polévka rychle zkysne (a vlastně jakákoli jiná polévka), souvisí to s nepravidelnostmi při vaření a/nebo skladování. Existuje řada záchranných prostředků, které prodlouží životnost polévky a umožní vám vychutnat si ji ještě několik dní po uvaření.

Jak zabránit zkysnutí polévky – jednoduché tipy

Začněme několika základními doporučeními:

  • používejte kvalitní a čerstvé výrobky;
  • hotový pokrm skladujte na chladném místě (v chladničce o teplotě 2-5 stupňů Celsia);
  • nenechávejte jej na varné desce (ta zjevně není chladným místem a teplo pouze urychlí kažení výrobku);
  • nesahejte do něj špinavým nebo mokrým nádobím.

Při vaření polévky přidávejte sůlvydrží déle. Také do hotového pokrmu nepoužívejte tepelně neopracované bylinky. – je lepší je pár minut povařit.

Doporučuje se také vyhnout se hrncům se silným dnem a hrncům, ve kterých bylo mléko ohříváno. (v případných mikrotrhlinách se mohou skrývat bakterie).

Chcete-li prodloužit životnost polévky, nenechávejte ji na sporáku / foto depositphotos.comChcete-li prodloužit životnost polévky, nenechávejte ji na sporáku / foto depositphotos.com

Polévku uchovávejte v hrnci, ve kterém se vařila, nepřelévejte ji do jiného.i když se vám zdá čistá. Neohřívejte celou pánevPokud potřebujete jen jednu nebo dvě porce, nalijte je do menších misek. И v polévce nenechávejte naběračky a jiné příbory.

– Již dříve jsme vás informovali, proč byste nikdy neměli nechávat lžíci v jídle.

Pokud je pokrm uložen v chladničce a nejeví známky kažení (nepříjemný kyselý zápach, pěna, zakalený vývar apod.), můžete jeho životnost prodloužit, pokud ho znovu povaříte po dobu 5-10 minut. Tato možnost je vhodná i v případě, že polévka právě začala kysat, ale ještě se zcela nezkazila. Před vařením můžete také přidat koření, jako je pepř, bobkový list apod.

Hotovou polévku skladujte na chladném místě / foto depositphotos.comUvařenou polévku uchovávejte na chladném místě / foto depositphotos.com

Kolik dní můžete jíst polévku z lednice – budete překvapeni.

Uchovávání „věcí nejdříve“ v lednici nedoporučuje se uchovávat déle než dva dny. Pokud je výrobek dvakrát převařen (jako pasterizovaný) – teoreticky jej lze používat až 7 dní. A pokud byly při přípravě použity konzervační látky – pak ne déle než 5 dní. Vše záleží na tom, z čeho se pokrm skládá. Např:

  • houbová, zeleninová, polévka, polévka z polévky, pyré a sýrová polévka. – lépe sníst do 24 hodin;
  • kuře, kharcho, hrášek – lze skladovat dva dny;
  • hodgepodge, boršč, polévka z masového vývaru – tři dny, někdy až 5 dní.

Abyste se však vyhnuli zdravotním problémům, doporučuje se ještě Neskladujte vařené potraviny déle než dva dny.. Je lepší vařit méně, častěji, ale bude vždy čerstvé, než si „hrát na stokorunu“ – můžete ho sníst, nebo ne.

Je však nutné polévku druhý den vařit? Přesto to doporučujeme udělat. Přinejmenším to pomůže „zabít“ bakterie, které se začaly množit, ale ještě jídlo zcela nezkazily. A nezapomeňte, že je lepší ohřívat jen tu část, kterou budete jíst, celý hrnec není nutný.

Je lepší vařit méně a jíst vždy čerstvé / foto depositphotos.comJe lepší méně vařit a jíst vždy čerstvé / foto depositphotos.com

Obecně jsme již odpověděli na otázku, zda můžete jíst polévku třetí den – pokud se ještě nezkazila, nemělo by se stát nic hrozného. Ale přesto je lepší nepoužívat vařené produkty starší než dva dny – nemáte tak sterilní podmínky a škodlivé mikroorganismy se již mohou začít množit, i když ještě nebudou nijak zvlášť patrné.

Na otázku, zda můžete polévku jíst i po týdnu, odpovíme, že pokud se na ní neprojevují známky kažení, zkuste to na vlastní nebezpečí, ale nedoporučujeme to.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lvíčkov: Rodinný zábavní park pro děti ve věku 1-99 let