Pokud polévka rychle zkysne, je to s největší pravděpodobností způsobeno nesprávným vařením a/nebo nesprávným způsobem skladování.
Aby polévka nezkysla, musí se správně skladovat / foto depositphotos.com
Nejčastěji tento první pokrm vaříme s rezervou a dnes nesnědený uchováváme v lednici. To však nezaručuje, že se nezkazí. Proto dnes zjistíme, co do polévky přidat, aby nezkysla.
Když už jsme u toho, proč kuřecí polévka rychle zkysne (a vlastně jakákoli jiná polévka), souvisí to s nepravidelnostmi při vaření a/nebo skladování. Existuje řada záchranných prostředků, které prodlouží životnost polévky a umožní vám vychutnat si ji ještě několik dní po uvaření.
Jak zabránit zkysnutí polévky – jednoduché tipy
Začněme několika základními doporučeními:
- používejte kvalitní a čerstvé výrobky;
- hotový pokrm skladujte na chladném místě (v chladničce o teplotě 2-5 stupňů Celsia);
- nenechávejte jej na varné desce (ta zjevně není chladným místem a teplo pouze urychlí kažení výrobku);
- nesahejte do něj špinavým nebo mokrým nádobím.
Při vaření polévky přidávejte sůlvydrží déle. Také do hotového pokrmu nepoužívejte tepelně neopracované bylinky. – je lepší je pár minut povařit.
Doporučuje se také vyhnout se hrncům se silným dnem a hrncům, ve kterých bylo mléko ohříváno. (v případných mikrotrhlinách se mohou skrývat bakterie).
Chcete-li prodloužit životnost polévky, nenechávejte ji na sporáku / foto depositphotos.com
Polévku uchovávejte v hrnci, ve kterém se vařila, nepřelévejte ji do jiného.i když se vám zdá čistá. Neohřívejte celou pánevPokud potřebujete jen jednu nebo dvě porce, nalijte je do menších misek. И v polévce nenechávejte naběračky a jiné příbory.
– Již dříve jsme vás informovali, proč byste nikdy neměli nechávat lžíci v jídle.Pokud je pokrm uložen v chladničce a nejeví známky kažení (nepříjemný kyselý zápach, pěna, zakalený vývar apod.), můžete jeho životnost prodloužit, pokud ho znovu povaříte po dobu 5-10 minut. Tato možnost je vhodná i v případě, že polévka právě začala kysat, ale ještě se zcela nezkazila. Před vařením můžete také přidat koření, jako je pepř, bobkový list apod.
Uvařenou polévku uchovávejte na chladném místě / foto depositphotos.com
Kolik dní můžete jíst polévku z lednice – budete překvapeni.
Uchovávání „věcí nejdříve“ v lednici nedoporučuje se uchovávat déle než dva dny. Pokud je výrobek dvakrát převařen (jako pasterizovaný) – teoreticky jej lze používat až 7 dní. A pokud byly při přípravě použity konzervační látky – pak ne déle než 5 dní. Vše záleží na tom, z čeho se pokrm skládá. Např:
- houbová, zeleninová, polévka, polévka z polévky, pyré a sýrová polévka. – lépe sníst do 24 hodin;
- kuře, kharcho, hrášek – lze skladovat dva dny;
- hodgepodge, boršč, polévka z masového vývaru – tři dny, někdy až 5 dní.
Abyste se však vyhnuli zdravotním problémům, doporučuje se ještě Neskladujte vařené potraviny déle než dva dny.. Je lepší vařit méně, častěji, ale bude vždy čerstvé, než si „hrát na stokorunu“ – můžete ho sníst, nebo ne.
Je však nutné polévku druhý den vařit? Přesto to doporučujeme udělat. Přinejmenším to pomůže „zabít“ bakterie, které se začaly množit, ale ještě jídlo zcela nezkazily. A nezapomeňte, že je lepší ohřívat jen tu část, kterou budete jíst, celý hrnec není nutný.
Je lepší méně vařit a jíst vždy čerstvé / foto depositphotos.com
Obecně jsme již odpověděli na otázku, zda můžete jíst polévku třetí den – pokud se ještě nezkazila, nemělo by se stát nic hrozného. Ale přesto je lepší nepoužívat vařené produkty starší než dva dny – nemáte tak sterilní podmínky a škodlivé mikroorganismy se již mohou začít množit, i když ještě nebudou nijak zvlášť patrné.
Na otázku, zda můžete polévku jíst i po týdnu, odpovíme, že pokud se na ní neprojevují známky kažení, zkuste to na vlastní nebezpečí, ale nedoporučujeme to.