Ohřívat talíře v mikrovlnné troubě je povoleno, ale je důležité zvolit správnou nádobu.
Seznam jídel, která by se neměla dávat do mikrovlnné trouby / depositphotos.com
Přítomnost mikrovlnné trouby v bytě výrazně usnadňuje proces ohřevu jídla, ale ne všichni naši občané vědí, jaké nádobí se v mikrovlnné troubě nesmí ohřívat. Ignorování těchto pravidel hrozí nejen zkažením samotných produktů, ale dokonce i zařízení.
Proč nelze v mikrovlnné troubě ohřívat alobal
Výrobci mikrovlnných trub tvrdí, že je přísně zakázáno ohřívat potraviny v nádobě z hliníkové fólie. Důvod je jednoduchý – fólie je tenký plech a všichni víme, proč nelze v mikrovlnné troubě ohřívat kov. Pokud tak učiníte, vlny, které se velkou rychlostí šíří uvnitř kovové komory mikrovlnné trouby, se od fólie odrazí. To povede k jiskření, poruše zařízení a dokonce k požáru.
Pokud přesto chcete takovou nádobu použít, pak si neberte fólii, ale alobalový papír. Navenek se téměř neliší, ale papír je silnější, odolnější vůči teplu a má otvory pro únik páry.
Proč nemůžete ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě v kovovém nádobí
Jak jsme již vysvětlili, používání kovových a plechových nádob k ohřevu jídla v mikrovlnné troubě je zakázáno. Kov může vyzařovat náboj podobný tomu, který vidíte při bouřce – blesk. Také odráží mikrovlnné vlny, a to již vede ke statickému výboji, který může způsobit výbuch. Pokud vás zajímá, proč byste neměli v mikrovlnné troubě ohřívat lžíci nebo jiný předmět z kovu, nezkoušejte to na sobě – důvěřujte naší radě.
Proč nemůžete ohřívat zlato v mikrovlnné troubě
Do mikrovlnné trouby není vhodné vkládat ani talíře se zlatými okraji nebo vzory. To vše proto, že ve složení takového dekoru jsou drobné částečky kovu, které se při mikrovlnné troubě zahřívají a dávají jiskru. V lepším případě se vaše nádoba jednoduše velmi zahřeje, v horším případě – dojde k požáru.
Zajímavé je, že zkušení uživatelé mikrovlnných trub tvrdí, že drahé přístroje na přítomnost pozlacení nereagují a tyto rady se týkají pouze levných spotřebičů.
Které plasty by se neměly ohřívat v mikrovlnné troubě
Plastové nádoby jsou nejoblíbenějšími nádobami, které naši občané často používají na oběd v práci. Je nepravděpodobné, že by někdo z vás, kdo přijde do kanceláře, přendával jídlo na jiný talíř – s největší pravděpodobností si ohřívá pokrm přímo v plastové nádobě.
To nemůžete, protože plast při zahřívání uvolňuje nebezpečné karcinogenní látky. Ty naplní jídlo uvnitř nádoby a to se pak dostane do vašeho těla. Potraviny ohřívejte pouze v plastových nádobách označených PP a označených číslem 5 nebo schématem mikrovlnné trouby (horizontální vlny a/nebo „bezpečné pro mikrovlnnou troubu“). Jejich přítomnost vám napoví, že nádoba, na kterou se díváte, je vyrobena z polypropylenu, materiálu odolného vůči vysokým teplotám.